Warsztaty

Dzień słodkości i deseru

Dzień słodkości i deseru – warsztaty kulinarne

Dzień słodkości i deseru to temat warsztatów kulinarnych. Warsztaty prowadziła p. Marta Cholewińska. Rogaliki palce lizać, rogaliki kruche i drożdżowe, likiery i desery królowały podczas warsztatów. Panie miały okazję popisać się umiejętnościami kulinarnymi, a w nagrodę otrzymały upominki. Wszystkim  śmiały się buzie, co tam kalorie!!!

Mięciutkie, pachnące i puszyste. Wypełnione pyszną konfiturą lub ulubionym dżemem. Są idealne. Te drożdżowe rogaliki rewelacyjnie smakują w dniu wypieku, szczególnie gdy całkowicie wystygną, ale jeśli zostaną na drugi dzień, ciągle będą świetne do kawy lub herbaty.

do 15 min Przygotowanie do 90 min Czas gotowania 16 sztuk Porcja

Składniki

  • 500g mąki
  • 40g świeżych drożdży
  • 250ml słodkiej śmietanki, płynnej
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 100g cukru
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • konfitura lub dżem
  • 5–6 łyżek cukru pudru

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy śmietanę, żółtka i 1 jajko, mąkę, wanilię i startą skórkę z cytryny. Wyrabiamy przez chwilę ciasto, dodajemy rozpuszczone masło i szczyptę soli. Wyrabiamy dalej, aż uzyskamy jednolitą gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1 godzinę.
  2. Gdy ciasto wyrośnie wyrabiamy je i dzielimy na pół. Każdą połowę wałkujemy na kształt koła o grubości 0,5 cm i średnicy ok. 32 cm. Koło dzielimy tak jak pizzę na 8 części. U podstawy trójkąta, tej zaokrąglonej układamy po łyżeczce konfitury lub dżemu i zwijamy od podstawy w stronę wierzchołka (końcówkę wierzchołka smarujemy białkiem) i nadajemy mu zaokrąglony kształt rogalika.
  3. Rogaliki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem, odstawiamy do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika należy posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem z łyżka mleka. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15 minut, aż się zarumienią.
  4. Po upieczeniu jeszcze ciepłe smarujemy lukrem lub sypiemy cukrem pudrem.
  5. Lukier. Cukier puder rozrobić z łyżką ciepłej wody i 1 łyżeczką soku z cytryny, gdyby było zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze odrobinę cukru pudru. Smacznego!